Villa Schipper De Leeuw

The woodland surrounding the village of Driebergen provides the setting for this residential design. The location of the villa on the spacious, lushly planted plot was determined by the magnificent beech trees and Douglas firs as much as the layout of the shady garden. The north side of the plot is where the garden catches the sun. To ensure a maximum of sunlight and privacy in the garden, the building was situated on the south side, along the road. The elongated volume acts as a screen between the sunny part of the garden and the road.

The simple overall shape of the house is outlined by the long, corrugated roof, below which an expanse of space has been created. On the west side, where the house faces a second road, the facade has been kept closed, clad with timber that will age to a beautiful silvery sheen. On the garden side the house develops a sense of transparency and spaciousness, with mezzanines and glass fronts transforming the building’s mass into a light and airy volume. The simple and understated design and use of materials ensure that the house blends perfectly into its setting.


 2

 4


 7

 6

 8

 9

Details

PROGRAM
Villa in the woods of Driebergen

START PROJECT
2005

COMPLETION
2007

CLIENT
Familie Schipper De Leeuw

ADDRESS
Driebergen, Driebergen

ADVISORS
Peters & Van Leeuwen, Driebergen | Epos EP-advies, Delft

PHOTOGRAPHY
Christian Richters
SURFACE (GFA)
500 sqm

PARTICULARITIES
Nomination BNA Building of the Year 2008
Nomination House of the Year 2008, World Architecture News