Expeditors International in gebruik genomen

Het nieuwe logistieke centrum van Expeditors International op Schiphol Logistics Park is in gebruik genomen. Het ruim 31.000 m2 grote centrum is ontworpen door DP6 architectuurstudio en omvat onder andere een kantoorgebouw en een warehouse met een gedeeld bedrijfsrestaurant.

In het nieuwe logistieke centrum van Expeditors International staat ontmoeting en verbinding centraal. Het centrum bestaat uit een 3-laags kantoorgebouw inclusief bedrijfsrestaurant, een warehouse met mezzanine, een guard house en een 2-laagse parkeervoorziening die samen een eenduidig architectonisch ensemble vormen.

Via de hoofdentree komt de bezoeker binnen op de begane grond van het atrium, dat het hart vormt van het gebouw. Hier ligt het vergadercentrum aan de binnentuin. Op verschillende plekken is hier ruimte voor informeel overleg. Via de ruime centrale trap komt men in het restaurant op de eerste verdieping met uitzicht over de Aalsmeerderdijk heen, op de kerk en de molen van Aalsmeer. Dit is de plek waar bezoekers, medewerkers van het kantoor, de medewerkers van het warehouse en de directie elkaar ontmoeten. Hier vindt overleg plaats, maar kun je ook koffiedrinken en lunchen.

Het zeer ruime warehouse is de motor van het logistieke centrum. Het is optimaal ingericht voor de verschillende logistieke diensten die Expeditors aan haar klanten levert zoals de op- en overslag van luchtvracht. Door de grote overspanning van de constructie heeft het centrum grote vrije vloervelden die het efficiënte bedrijfsproces van Expeditors optimaal ondersteunen.

Duurzaamheid is vanaf het eerste schetsontwerp bepalend geweest de ontwerpkeuzes van het nieuwe logistieke centrum. Zo is de gebouwschil geminimaliseerd en zeer goed geïsoleerd en zijn de gevelindelingen zo geoptimaliseerd dat daglicht grotendeels kunstverlichting vervangt. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van warmteterugwinning uit ventilatielucht, daglichtafhankelijke LED-verlichtingen CO2-sturing van de ventilatie om het energieverbruik te beperken. PV-panelen op het dak voorzien het centrum van elektriciteit. De nieuwbouw heeft het duurzaamheidslabel BREEAM Very Good.
 contentafbeelding