Walterboscomplex Interieur

Bij het project Walterboscomplex viel zowel het casco als het interieur binnen onze opdracht. Het Walterboscomplex bevindt zich aan de rand van Apeldoorn, met uitzicht op het landschap van de Veluwe. Het gebouw huisvest de kantoren van de automatiseringsafdeling van de belastingdienst en is zorgvuldig ingepast in zijn landschappelijke omgeving. De opgave voor het ontwerp van de nieuwe torens was in drie woorden samen te vatten: flexibiliteit, uitzicht en comfort. De tegenstelling met de bestaande cellenkantoren heeft niet alleen programmatisch, maar ook in verschijningsvorm geleid tot een kontrast met de bestaande gebouwen. Onderzoek naar windeffecten wees uit dat een amorfe vorm een goede oplossing was voor deze situatie. Hierdoor kon tevens een compacte plattegrond gerealiseerd worden met een efficiënte verhouding tussen gevels en vloeroppervlak.

Doordat het glas van de gevel tot de vloer doorloopt, ontstaat het gevoel dat je met je bureau midden in het prachtige landschap van de Veluwe zit. Om de zonnewarmte buiten te houden en het licht binnen te laten hebben we translucente kunststof lamellen ontwikkeld, die als een soort Saturnusringen een karakteristieke plastiek aan de torens geven. Op het glas is een zeefdruk aangebracht door de kunstenaar Harmen Liemburg met motieven die verwijzen naar patronen uit automatisering en natuur.

Innovatief kantoorconcept
Het programma van eisen bezat een hoge ambitie in het creëren van een flexibele en comfortabele werkomgeving. Uitgangspunt was een innovatief open kantoorconcept met flexibele werkplekken, concentratieplekken en diverse overlegplekken. Medewerkers werken op projectbasis een aantal maanden in een bepaalde groepssamenstelling die daarna weer wisselt. De medewerkers hebben daarom niet altijd een eigen vaste werkplek.

In aansluiting op deze werkmethode is gekozen voor een open ruimte met maximaal 36 werkplekken. Het enige vaste element op elke verdieping is de kern, met daarin de toiletten, liften en ruimte voor installaties. Rond de kern bevindt zich op elke verdieping een houten kastenwand, waarin zowel patchkasten, kopie en pantry als de faciliteiten van de werknemers zijn opgenomen (opbergruimte, een postvak en een draagbare telefoon). Deze kastenwand is flexibel indeelbaar en maakt eenvoudig verschillende indelingen mogelijk; met relatief kleine ingrepen kan een verdieping worden omgebouwd. In deze kastenwand zijn voorzieningen voor zogenaamde flexplekken opgenomen voor bijvoorbeeld trolleys en telefoons. Ook de inrichtingselementen voor concentratie- en overlegwerkplekken zijn door ons tot in detail ontworpen.
 2

 3

 4


Details

PROGRAMMA
Interieur nieuwe kantoren automatiseringsafdeling van de Belastingdienst, Apeldoorn

START PROJECT
2000

OPLEVERING
2007

OPDRACHTGEVER
Rijksgebouwendienst Directie Projecten, Arnhem

ADRES
J.F. Kennedylaan, Apeldoorn

ADVISEURS
Bureau Bouwkunde Rotterdam, Rotterdam | Ingenieursbureau Zonneveld, Rotterdam | Deerns Raadgevend Ingenieursbureau, Rijswijk | Raadgevend Technies Buro van Heugten, Nijmegen | DGMR Raadgevende Ingenieurs, Arnhem | Basalt bouwadvies, Nieuwegein

FOTOGRAFIE
Christian Richters
Thea van den Heuvel
Marcel van der Burg
OPPERVLAKTE (BVO)
20000 m²

UITVOERING
BAM Utiliteitsbouw, Utrecht

BIJZONDERHEDEN
Architectuurprijs Apeldoorn 2005
GevelTotaalprijs 2006
Genomineerd Staalbouwprijs 2006

Team

Richelle de Jong Robert Alewijnse Chris de Weijer Andreas Leupold Daan van der Vlist Daniela Bellelli Harrie Hupperts Loes Oudenaarde

Locatie

Video