Woonhuis Makkinga

In het coulissenlandschap van het buitengebied rond Makkinga ligt dit woonhuis verscholen tussen de bomen en inheemse beplanting. Oriëntatie op de zon, duurzaamheid, comfort en het uitzicht over de velden waren de leidende factoren in het ontwerp.

Het smalle volume is een eindje van de weg geplaatst en laat zo ruimte aan de entree van de kavel. Het woonhuis maakt gebruik van de natuurlijke kwaliteiten vanuit de omgeving en de natuur; door een goede oriëntatie (dichte noordgevel, door bomen gefilterd zonlicht aan zuid-en westzijde), benutting van de energie van de zon, drievoudige beglazing, een zeer goed geïsoleerde gebouwschil en luchtdichte detaillering is een zeer energie-efficiënte woning gerealiseerd.

Ook de gevelbekleding van houten delen voegt zich naar deze natuurlijke plek. De combinatie van zwart en naturel larikshout bekleedt het volume in een zorgvuldige detaillering. Het houten terras lijkt een beetje te zweven boven het maaiveld; de inheemse begroeiing wordt rondom de woning doorgezet.




 4

 5

 3


Details

PROGRAMMA
Nieuwbouw duurzame woning

START PROJECT
2012

OPLEVERING
2014

ADRES
Makkinga

ADVISEURS
ABT, Delft | DGMR, Drachten

FOTOGRAFIE
Michel Kievits
OPPERVLAKTE (BVO)
120 m²

UITVOERING
Bouwbedrijf Buiteveld, Oosterwolde

BIJZONDERHEDEN

PUBLICATIES
Dezeen, DP6 Architectuurstudio completes glass and timber home in a woodland setting, december 2015
Friesch Dagblad, Half open, half dicht, maart 2015