The Natural Pavilion, Floriade Expo 2022

The Natural Pavilion is an almost 100% biobased, circular, and fully demountable inspiration-pavilion that can be rebuilt in a different configuration at a different location.

The Dutch National Government’s Pavilion was designed and built within a year for the Floriade Expo 2022, and focuses on the spatial challenges currently facing the Netherlands: the energy and raw materials transition, solving the housing shortage, making agriculture more sustainable, restoring biodiversity, and adaptating to climate change.

The Natural Pavilion serves as a showcase for innovative bio-based construction and contributes to the increased application and scaling-up of bio-based solutions.
 re binnen - hall
Simple but ingenious building concept
The building concept is simple but ingenious and consists of two main elements:

  1. An elegant framework of wooden beams sourced from indigenous wood as a structurally evident shell, the modules of which are connected by a universal steel connecting element.

  2. A flexible filling-in of the framework with bio-based and re-used materials such as wooden floors, bio-based walls and windows of re-used glass, with which any space can be created, and which can fulfil specific conditions, such as acoustic or fire-safety requirements.



 Doorsnede EN


 re binnen - galerij
Remountable
Because of the dry connections, the pavilion can be completely dismantled and rebuilt in a different configuration. After the Floriade Expo 2022 it will serve as exhibition space and film theatre in various Dutch nature reserves. After 2025, it will become part of the FlevoCampus sustainable food project.

Minimal technical installations
The compact pavilion has been optimised to ensure pleasant conditions with a minimum of technical installations. The wooden louvres are parametrically designed for an optimal balance between sunlight and temperature, resulting in unique façades on each side. The self-adjusting glass louvres on the façades, together with the roof windows, allow for natural thermal ventilation and cooling. The wooden sawtooth roofs supply a soft northern light down into the atrium, minimising the amount of artificial lighting required.



 tuin
95% bio-based materials
Almost all materials used in the pavilion are bio-based and renewable. Besides the Dutch-sourced wood of the frame and the wooden (CLT) floors and stairs, all the interior walls are made of leftover materials from agriculture and horticulture such as straw, flax, the stems of paprika-plants, and spinach seed. The window-glass is reused from a government building in The Hague.

Nature-inclusive and climate-adaptive
The pavilion shows how flora and fauna can be embedded within the built environment, how biodiversity in the city can be improved, and how buildings can contribute to rainwater storage and cooling in cities. Surrounded by fruit trees and bioswale, and with its horizontal and vertical buffering of rainwater, alongside the integration of nesting facilities, food-provision and planting on roofs, the pavilion demonstrates how buildings can contribute to the inclusion of nature and climate adaptation.



 Proces


 Knoop



Minimal environmental impact
The environmental impact of the pavilion is minimal due to the use of bio-based and circular materials, the minimalisation of material-use, the light, wooden-pile foundation, and the integration of greenery in the building. The framework and the wall elements were manufactured in the workshop for ‘plug and play’ assembly, resulting in extremely low CO2 emissions. 

The pavilion demonstrates that circular, bio-based and energy-neutral homes, schools and offices can rapidly be developed on an industrial scale with the application of a wide variety of greenery.



 frontal entree groen - juni

Details

START PROJECT
2021

COMPLETION
2022

CLIENT
Noordereng Groep (i.o.v. Floriade Expo)

ADDRESS
Archerpad 6, Almere

ADVISORS
ABT | HE adviseurs | Adviesbureau Luning | Hupperts Architectural Engineering | Heko Spanten | Bureau Nico Wissing | Hedgehog Company | Lomans Totaalinstallateur | De Groene Jongens | Staats Bosbeheer | TNO | Next Nature Network i.s.m. Studio Harm Rensink

PHOTOGRAPHY
ScagliolaBrakkee
SURFACE (GFA)
987 sqm

EXECUTION
Post Bouw Urk | Lomans Totaalinstallateur | De Kuiper en Reimert Aderlaar | Ferross | HEKO Spanten | HB Oss

PARTICULARITIES
Shortlisted Dezeen sustainability award | Nominated DETAIL Award | Nominated Daylight Award | Nominated Almere Architectuurprijs 2022

PUBLICATIONS
Nominated Almere Architecture Award 2022

Location