Houten EnergieHotel Ede: circulair van kamer tot constructie

DP6 ontwerpt in Ede het 15 verdiepingen tellende EnergieHotel. Dit bijzonder duurzame project zal voor het grootste deel worden opgebouwd uit prefab houten modules, genaamd HoutKern Module. Eén module voor een eenpersoonskamer, twee gekoppelde voor een longstay appartement en een opengewerkte voor de hoekelementen. Omdat de wanden van de modules niet dragend zijn kunnen meerdere modules aan elkaar gekoppeld worden, zodat ook grotere ruimtes mogelijk zijn. Uniek in Nederland is dat ook de kern voornamelijk uit houten modules zal worden opgebouwd. Alleen de hoofddraagconstructie van de kern is van staal. De houten modules worden als het ware in het staalframe gehangen. Aan de gevelzijde van de module zijn de dragende kolommen in de module opgenomen, bij stapeling vormen deze een volwaardige kolom. De modules kunnen gestapeld worden tot wel 80 meter hoog.

De houten modules worden in de werkplaats geproduceerd. Dit heeft een aantal grote voordelen. Zo wordt de bouwtijd op de bouwplaats sterk verkort (wel 50%), wat minder overlast geeft naar de omgeving en waardoor er minder fossiele brandstof wordt gebruikt. De bouwmethode is veiliger, minder weersafhankelijk en er zijn minder faalkosten op de bouwplaats. Een ander belangrijk voordeel is de circulariteit van het hotel: hout is een hernieuwbaar materiaal dat tevens opslag van CO2 vormt in plaats van CO2 uitstoot. Bovendien kan het hotel door de houten modulebouw volledig uit elkaar gehaald worden en worden hergebruikt.

Het EnergieHotel wordt in opdracht van de Noordereng Groep ontwikkeld, de partij die ook verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de in de geluidswal aan de A12 geïntegreerde bioscoop CineMec (nu Pathé) in Ede.
 content1