Renovatie en nieuwbouw De Bussel: lessons learned

DP6 architectuurstudio organiseerde op maandag 18 april  een speciale themamiddag ‘Lessen leren van De Bussel’. Tijdens de middag konden belangstellenden het gebouw bekijken en vragen stellen aan betrokken partijen bij het totstandkoming van het nieuwe gebouw: de gemeente Oosterhout, Stevens van Dijck, DP6 architectuurstudio, 3TO architecten, Nelissen, PBTA, Van de Laar, Theater de Bussel en Theek 5.

De ‘lessons learned’ die DP6 deelde met betrekking tot de renovatie en nieuwbouw van De Bussel:

- “Soms loont het de moeite om als architect een beetje “burgerlijk ongehoorzaam”te zijn. In dit geval door de entree aan de Torenstraat te situeren en niet aan een van de beide pleinen zoals in eerste instantie werd gevraagd. We zijn blij dat de Gemeente Oosterhout voor ons alternatieve plan koos waardoor het gebouw veel logischer in elkaar is komen te zitten. Tergelijkertijd werd er ook direct een politieke discussie over de plek van de entree mee opgelost." 

- “De nieuwe Bussel bestaat voor een deel uit hergebruik en renovatie, voor een deel uit nieuwbouw en voor een deel uit nieuwbouw op de oude fundering. De afweging tussen slopen of hergebruiken kon per onderdeel gedurende het proces zorgvuldig gemaakt worden. Voordelen van hergebruik waren dat er sneller gebouwd kon worden, het financieel interessant was en bovendien duurzaam. Het hergebruiken van delen van het bestaande gebouw heeft uiteindelijk veel voordelen opgeleverd en er is niet op kwaliteit ingeleverd."

- “Het is erg belangrijk de gebruikers in een vroeg stadium intensief te betrekken in het proces om ze zo eigenaar te laten worden van het nieuwe gebouw. Door oplossinggericht te denken, en ze op een respectvolle manier mee te nemen in het proces en de ideeën en duidelijk aan te geven wanneer iets wel of niet kon ontstond er synergie. De gebruikers zijn blij met en trots op het gebouw.”



 contentafbeelding