Neushoorn wint Vredeman de Vries Prijs

Poppodium-en-school-in-één Neushoorn in Leeuwarden heeft de Vredeman de Vries Prijs voor architectuur in Friesland gewonnen. De jury (bestaande uit Tom Bergevoet, Sjoukje de Jong, Sjoerd Soeters, Marieke van Zanten, Sietske Poepjes) noemt het project een "in meerdere opzichten geslaagde stedelijke interventie. Een bruisend stadsdeel dat bekend stond als no go area 'ontpopt' zich tot een bruisend stedelijk ensemble met een zeer diverse programmering. Bestaande en nieuwe bouwdelen zijn samengevoegd tot een compact, hybride totaal dat zich eerder laat lezen als een stuk stad dan als een solitair gebouw."

De winnaar van de juryprijs ontvangt de prijs  tevens als erkenning voor het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen opdrachtgever en ontwerper. Opdrachtgever van Neushoorn is de Gemeente Leeuwarden die na een openbare Europese selectie de opdracht aan DP6 i.s.m. 3TO gunde. Opdrachtgever en architect vonden elkaar in een gedeelde visie op herbestemming en hergebruik. Voor de Gemeente Leeuwarden was het met name belangrijk dat het gebouw zich zou voegen naar de structuur van de stad. Een open, transparant gebouw, dat respect toont naar de bestaande omgeving. Ook DP6 architectuurstudio wilde aansluiten bij de morfologie van het gebied zo veel mogelijk van de bestaande sfeer intact laten. Het inpassen van al bestaande elementen, zoals de voormalige discotheek RockIT aan het Ruiterskwartier - ooit de eerste garage in Leeuwarden - en drie karakteristieke pandjes om de hoek aan het Groot Schavernek, door DP6 droeg in belangrijke mate bij aan het enthousiasme van zowel de gemeente, de gebruikers, omwonenden als de minister die het gebouw opende.

Een andere gezamenlijke insteek van opdrachtgever en architect was de inbreng van de gebruikers, die al vanaf het allereerste begin van het project bij de plannen betrokken werden. Direct na de selectie zijn workshops er overleggen met gebruikers gestart, met als doel om het nieuwe gebouw zo veel als mogelijk aan te laten sluiten op de visie van de gebruikers en ook om praktische wensen zo goed als mogelijk te kunnen vertalen in het ontwerp. Uit de workshops van de gebruikers kwam naar voren dat ze een beetje “een ruige sfeer” wilden in het gebouw. Chris de Weijer: ‘De gebruikers zaten niet te wachten op ‘cleane’ nieuwbouw, met alles zo strak en glimmend dat je het nauwelijks durft aan te raken. Het moest meteen warm voelen”. Neushoorn-baas Jan Pier Brands verklaarde na de opening: “Het ontwerp is een beetje ruig en dat werkt onzettend goed. Elke avond is een feestje en ook overdag zit er superveel energie in het gebouw”.

DP6 deelt de eerste prijs met J.O.N.G. architecten die met een vakantiewoning in het Friese dorp It Heidenskip werd genomineerd. 

Download juryrapport Vredeman de Vriesprijs 2016.

 contentafbeelding
Fotografie: Kristian Hoekman