Samen Kansrijk! Drachten

In het Friese slagenlandschap aan de noordrand van Drachten, gaan vijf scholen voor speciaal basisonderwijs hun krachten bundelen in één comfortabel nieuw gebouw. Een goed uitgeruste, vanuit de hele regio optimaal bereikbare thuisbasis, waar oog is voor ieders uitdagingen en talenten. Samen Kansrijk!
Samen Kansrijk! krijgt als locatie twee 'slagen', één voor het parkeren en één voor het gebouw. Dit is een uitdagende langgerekte, door elzen omzoomde, smalle kavel van 150 bij 25 meter. Daarop wordt circa 10.000 m2 bvo gebouw gerealiseerd in twee bouwlagen: een vriendelijk, herkenbaar gebouw, goed ingebed in de landschappelijke omgeving met veel buitenruimte om natuurlijk buiten te kunnen spelen.

DP6 heeft een overzichtelijk langgerekt volume ontworpen dat in drie delen uit elkaar geschoven wordt. Hierdoor ontstaat er op een vanzelfsprekende manier een voorplein waar zich de hoofdentree bevindt en beschutte buitenspeelruimtes. De licht gebogen houten gevels geven het gebouw een vriendelijke uitstraling. Het gebouw heeft meerdere neven-entrees. Deze bevinden zich op de scharnierpunten en aan de uiteinden van het gebouw. Ze zijn transparant en uitnodigend, dus goed vindbaar, en vanaf hier gaan de kinderen naar hun eigen plekje binnen het grotere geheel. Aan de noordzijde van het schoolgebouw is een separaat sportgebouw ontworpen met drie gymzalen en een therapiebad. De transparante voorgevel en gebogen hoeken geven ook dit gebouw een vriendelijke uitstraling en zorgen voor verbinding met de groene omgeving.

Op 14 maart heeft het college van de gemeente Smallingerland het definitief ontwerp goedgekeurd. DP6 en haar team gaan de komende periode aan de slag met de verdere uitwerking van het ontwerp.


 entree