Te vaak worden gezondheidscentra en andere medische voorzieningen uitsluitend ontworpen vanuit een ruimtelijke en functionele analyse. Hoe zijn de looplijnen, waar zitten de assistenten ten opzichte van de artsen, wat is een logische plek voor functies als het Centrum Jeugd & Gezin, de fysiotherapeut of de apotheek? In de ruimte die overblijft worden dan stoelen en een tafel met tijdschriften neergezet; daarmee is de functie van wachtruimte vervuld. In zulke gevallen wordt eraan voorbijgegaan dat, per saldo, aan het wachten in zo’n gezondheidscentrum de meeste tijd wordt besteed.
In het Gezondheidscentrum Noorderdok in Almere hebben de functionele ruimten, zoals de spreekkamers en het consultatiebureau, de plaats gekregen die het meeste voor de hand ligt: in een ring langs de buitengevel. Maar vervolgens heeft ook de wachtruimte in het midden de aandacht gekregen die ze verdient. Om te beginnen wordt het wachtvertrek overvloedig van daglicht voorzien door een glazen patio. In de patio is een bamboetuin aangelegd die het daglicht filtert en voor een prettige sfeer zorgt. Er zijn veel natuurlijke en warme materialen toegepast, en een bamboe vloer en balie en warm oranje nissen als entree naar de artsenkamer.
Ten behoeve van de privacy van de bezoekers is bij de balie van de receptie en bij de entrees van de spreekkamers een meer besloten zone gecreëerd. Het plafond is hier iets verlaagd, wat meteen een ruimte opleverde om er buizen en leidingen in onder te brengen.
Het gebouw staat vrij in een parkachtige omgeving. Om die reden is gekozen voor een sculpturale architectuur met een autonome vorm. Het hoge bouwdeel biedt op de verdieping onderdak aan de praktijk van de fysiotherapie. De gevels zijn bekleed met groene, geoliede houten planken.
Olof Koekebakker (uit monografie DP6. Tien jaar architectuur)
Nieuwbouw gezondheidscentrum