Het door Rietveld in de jaren ‘60 ontworpen Studentensportcentrum van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) krijgt weer samenhang, licht en lucht door de nieuwe uitbreiding en renovatie. De ruimtelijke kwaliteiten van het oorspronkelijke ontwerp worden weer voelbaar en zichtbaar.
In 1967 ontwierp Gerrit Rietveld het gebouw als een paviljoen in het groen aan de rivier de Dommel, zorgvuldig ingepast in het campusontwerp van Van Emden. Het bestond uit een fraaie compositie van hoekige volumes met een elegant, horizontaal georiënteerd lijnenspel gebaseerd op een helder maatsysteem in hoogtelijnen van 3, 6, 9 en 12 meter. De oorspronkelijke toegang van het Studentensportcentrum bevond zich toen aan de noordkant, met een zichtlijn langs het gebouw naar de rest van de campus. Vanaf het balkon aan de zuidzijde ontstond een natuurlijke belvedère met vrij uitzicht over de Dommelvallei.
Het Studentensportcentrum is sinds de jaren ‘60 sterk gegroeid, naar 12.000 sporters per week in 75 takken van sport. In de afgelopen decennia is het sportgebouw in vier stappen uitgebreid. Qua materialisatie waren deze uitbreidingen passend, maar ze misten de subtiliteit van Rietveld en zeker ook de evenwichtige ruimtelijke samenhang. Het centrum was daardoor, zoals de universiteit het omschreef, veranderd in een doolhof van donkere gangen zonder passende entree en weerspiegelde niet meer het uitnodigende karakter van een druk bezocht sportcentrum waar op hoog niveau wordt gepresteerd.
De vijfde uitbreiding en de renovatie van het bestaande gebouw bood een prachtige aanleiding om de kwaliteiten van het oorspronkelijke ontwerp weer naar voren laten komen: de alzijdigheid, het uitnodigend karakter, de lange zichtlijnen met zicht op het groen en de Dommel en de zorgvuldige inbedding in het landschap. DP6 vond inspiratie in een ander ontwerp van Rietveld; het Rietveldpaviljoen bij het Kröller-Müller Museum. In dit paviljoen zorgt de doorlopende witte luifel op drie meter hoogte voor ruimtelijke gelaagdheid en verbinding met het menselijk schaalniveau. Dit schaalniveau is teruggebracht in het Studentensportcentrum. De nieuw toegevoegde lijn op drie meter hoogte, als luifel of rand rondom, zorgt weer voor verbinding en openheid in het complex en laat het aansluiten op de mooie landschappelijke omgeving. De luifel biedt ook beschutting tegen de zon en geeft een intuïtieve begeleiding van bezoekers naar de hoofdentree die daardoor weer goed herkenbaar en uitnodigend wordt vanaf de campus. Door de uitbreiding ontstaat naast de hoofdentree een patio waaraan de oorspronkelijke kantoorgevels van Rietveld tot hun recht komen en vanuit waar daglicht toetreedt tot in het hart van het ruimtelijke knooppunt van het complex. Er ontstaat openheid, doorzicht en ontmoeting onder het bestaande dak. Dit is ook de vanzelfsprekende plek voor het sportcafé, met een royaal terras en uitzicht over de Dommel.
Ook aan de noordzijde zorgt de horizontale witte lijn voor verbinding. De luifel maakt de tweede entree zichtbaar en herkenbaar en de transparante gevels van de nieuwe fitnesszalen rondom de bestaande zilveresdoorns zorgen als open patio voor de natuurlijke verbinding met buiten. Het grijs geperforeerde beton en de wit geprofileerde aluminium gevels vormen een eigentijdse toevoeging aan het palet en zorgen door hun belijning en patroon voor een extra verfijning.
Uitbreiding en renovatie studentensportcentrum