Basisschool Pacelli

Het hoofdgebouw van de Pacellischool is een gemeentelijk monument uit 1952. Uitgangspunt van het ontwerp voor renovatie en nieuwbouw is dat het bestaande gebouw in zijn waarde wordt gelaten en samen met de nieuwbouw één gebouw vormt, met nieuwe levendige ruimtes voor multifunctioneel gebruik.

De Pacellischool is één van de weinige nog gaaf bewaarde scholen in de traditionele stijl uit de eerste decennia vlak na de Tweede Wereldoorlog en een typische ‘gangenschool’. De wederopbouwschool is verfijnd gedetailleerd met een traditionalistische vormentaal. Een jaar na oplevering van het hoofdgebouw is er een aanbouw voor de kleuterklassen gebouwd. Deze latere toevoeging is verwijderd om plaats te maken voor nieuwbouw. Het hoofdgebouw is bovendien grondig worden gerenoveerd.

Er is een éénlaagse uitbreiding naast het hoofdgebouw geplaatst met daartussen een atrium met houten spanten. Hierdoor ontstaat een schoolgebouw met een licht en ruimtelijk hart. Dit atrium kan ook aan het speellokaal gekoppeld worden, zodat er plek is voor multifunctioneel gebruik als leerplekken, vieringen en ouderbijeenkomsten.

In de nieuwe opzet is de gevel van het hoofdgebouw de binnengevel van het nieuwe gebouw. Om het contact tussen bestaande en nieuwbouw te vergroten zijn een aantal bestaande raamopeningen samengevoegd en zijn balkonnetjes opgehangen die dienen als verbreed “leerplein” voor leerlingen die buiten de klas werken.

De koppen van het nieuwe volume hebben betonnen kaders gekregen met grote ramen. De langsgevel is uitgevoerd in metselwerk, in nuance aansluitend op het metselwerk van het bestaande monument.


 doorsnedes


 content 1

Details

PROGRAMMA
Restauratie en uitbreiding monumentale basisschool

START PROJECT
2016

OPLEVERING
2018

OPDRACHTGEVER
Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden, Leiden

ADRES
Damlaan 22, Leiden

ADVISEURS
Van Dijke, Alphen aan den Rijn | Vintis, Zoetermeer | ZRI, Den Haag | Onderwijsbureau Hollands Midden, Leiden | Andy Janssen Bouwkostenadvies, Roelofarendsveen

OPPERVLAKTE (BVO)
1126 m²

UITVOERING
Bouwbedrijf Huurman, Leiden

PUBLICATIES
Leidsch Dagblad, Renovatie maakt Pacelli veilig en modern, april 2017

Locatie