Blok 6 Europawijk

Dit nieuwe zorgcomplex in Haarlem is bestemd voor ouderen met dementie. Met een kleinschalige opzet is een vertrouwde woonomgeving ontworpen, waarbij veel aandacht is besteed aan het welbevinden van de bewoners: zij moeten zich er thuis voelen in een huiselijke en kleinschalige omgeving.

Het gebouw is ontworpen voor 30 bewoners, waarbij steeds voor woongroepen van maximaal 8 bewoners een eigen ‘huis’ is gecreëerd, ieder op een verdieping, met een gezamenlijke huiskamer en een eigen woon/slaapkamer. De plattegrond is per verdieping zo opgebouwd dat de woongroep ook als een woning herkenbaar is; de volgorde hal, woonkamer en verder weg de woon/slaapkamers. Door de rechthoekige plattegrond van het gebouw is het mogelijk om alle wooneenheden aan de gevel te situeren en hierdoor het contact van de bewoners met het groen en de levendigheid buiten te bewerkstelligen.

Ook van buiten is de huiselijke sfeer voelbaar: het gebouw is ontworpen als een paviljoen in het groen, met een basis van wit stucwerk en houten gevelbekleding. Elke wooneenheid heeft aan de woonkamer een balkon aan de zon- en groenzijde, een buitenkamer bekleed met hout.
 2

 3

 4

Details

PROGRAMMA
Nieuwbouw 4 PG groepswoningen voor Stichting Sint Jacob

START PROJECT
2007

OPDRACHTGEVER
Ymere Ontwikkeling, Amsterdam

ADRES
Engelandlaan, Haarlem

ADVISEURS
Pieters Bouwtechniek, Haarlem | Technisch Adviesburo Duijnwijck, Leusden | MBM bouwkosten, Amsterdam | Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam

OPPERVLAKTE (BVO)
2140 m²

Team

Richelle de Jong Bart Withagen Björn Bleumink Cigdem Sivri Claudia van Leest Nadia Chatzigeorgiou

Locatie