Bruggen Harnaschpolder

DP6 heeft voor de wijk Harnaschpolder een familie van archetypische bruggen ontworpen met bijzondere leuningen. In de leuningen zijn teksten en grafiek verwerkt op basis van de geschiedenis en landschappelijke thema's van de Harnaschpolder.

De balustrades zijn allen ontworpen als zwevende balken verbonden door een serie stripstalen balusters. Op subtiele wijze verschilt de uitwerking van al deze balken, afhankelijk van de locatie of de route waarlangs de brug zich bevindt. Als materiaal voor de leuningen is beton, roestvrij staal en hout gebruikt. De teksten op de betonnen leuningen volgen routes van en naar het centrum van Delft en zijn gebaseerd op landschappelijke thema’s als ‘Waterrijk’ en ‘Weidsheid’. De houten leuningen liggen langs korte voetgangersverbindingen en hebben teksten met het thema ‘Overbruggen’. Alle teksten zijn geschreven door taalkunstenaar Margriet van Bebber. Voor de uitvoering van de teksten is een speciaal lettertype -de Harnasch Sans- ontworpen door typograaf Petr van Blokland.

De bruggen met stalen leuningen staan haaks op de richting van de bruggen met betonnen leuningen, bij wijze van ‘jaarringen’ rond het centrum van Delft. De afbeeldingen op de leuningen refereren aan kenmerkende perioden in de geschiedenis van de Harnaschpolder, als bijvoorbeeld Steentijd, Middeleeuwen en Tuinbouw. De afbeeldingen op de stalen balustrades zijn ontworpen door kunstenaar Mariska van den Enden; haar tekeningen zijn gedigitaliseerd en vervolgens uit een roestvrij stalen plaat gelaserd.
 3

 contentafbeelding 2


Details

PROGRAMMA
Nieuwbouw 27 bruggen en 12 duikerbruggen

START PROJECT
2008

OPDRACHTGEVER
Gemeente Delft, Delft

ADRES
Kristalweg e.o., Delft / Den Hoorn

ADVISEURS
ABT, Delft/ Velp | Het Schrijfbedrijf, Delft | Mariska van den Enden, Delft | Buro Petr van Blokland + Claudia Mens, Delft

FOTOGRAFIE
Michel Kievits
UITVOERING
VBK Groep, Hoorn

BIJZONDERHEDEN
Een familie van 27 bruggen en 12 duikerbruggen. Tekst en beeld in de leuningen is een kunstproject (winnaar Le Comteprijs 2018).

Team

Richelle de Jong Robert Alewijnse Chris de Weijer Carolina dos Santos Sumares Claudia van Leest Harrie Hupperts Harry Molyneux Job van Stralen Kerstin Tresselt Ricardo Lopes Gusmao Rik den Heijer

Locatie