EnergieHotel

Het EnergieHotel wordt gerealiseerd naast de in de geluidswal geïntegreerde bioscoop langs de A12 bij Ede en zal een duidelijk zichtbaar herkenningspunt in de omgeving worden. Het circulaire hotel wekt zelf energie op en maakt haar gasten bewust van hun energieverbruik door ze te stimuleren hier bewust mee om te gaan. Gasten kunnen besparen op de kosten van het verblijf door duurzame keuzes te maken tijdens hun verblijf.

Met het idee van E-windows (geveldelen met zonnepanelen) voor hotelkamers combineert het zogeheten EnergieHotel een ‘dagopbrengst’ met een ‘nachtopbrengst’. Wanneer de kamer overdag leeg is, sluit het geveldeel van deze kamer zich om energie te besparen en energie op te wekken. Gedurende de dag zal hierdoor een afwisselend en fascinerend gevelbeeld ontstaan van open en gesloten geveldelen.

Het gebouw bestaat uit een dubbelhoge plint waarin de parkeergarage en de lobby van het hotel, met daarboven een volume met 15 verdiepingen. Op iedere laag bevindt zich een multifunctionele ruimte aan de transparante gevel die als een wokkel door het gebouw gaat. Deze opzet zorgt tegelijkertijd voor natuurlijk daglicht in het gebouw en geeft het haar bijzondere verschijningsvorm.
Het hotel zal voor het grootste deel worden opgebouwd uit prefab houten modules, genaamd HoutKern Module. Één module voor een eenpersoonskamer, twee gekoppelde voor een longstay appartement en een opengewerkte voor de hoekelementen. Omdat de wanden van de modules niet dragend zijn kunnen meerdere modules aan elkaar gekoppeld worden, zodat ook grotere ruimtes mogelijk zijn. Uniek in Nederland is dat ook de kern voornamelijk uit houten modules zal worden opgebouwd. Alleen de hoofddraagconstructie van de kern is van staal. De houten modules worden als het ware in het staalframe gehangen. Aan de gevelzijde van de module zijn de dragende kolommen in de module opgenomen, bij stapeling vormen deze een volwaardige kolom. De modules kunnen gestapeld worden tot wel 80 meter hoog.

De houten modules worden in de werkplaats geproduceerd. Dit heeft een aantal grote voordelen. Zo wordt de bouwtijd op de bouwplaats sterk verkort (wel 50%), wat minder overlast geeft naar de omgeving en waardoor er minder (fossiele) brandstof wordt gebruikt. De bouwmethode is veiliger, minder weersafhankelijk en er zijn minder faalkosten op de bouwplaats. Een ander belangrijk voordeel is de circulariteit van het hotel: hout is een hernieuwbaar materiaal dat tevens opslag van CO2 vormt in plaats van CO2 uitstoot. Bovendien kan het hotel door de houten modulebouw volledig uit elkaar gehaald worden en worden hergebruikt.
 content2

 content1



Details

START PROJECT
2018

OPDRACHTGEVER
Noordereng Groep, Bennekom

ADRES
Laan der Verenigde Naties, Ede

ADVISEURS
ABT, Delft/Velp | DGMR, Den Haag | DWA, Gouda | De Groene Jongens, Utrecht | Hupperts Architectural Engineering, Breda

OPPERVLAKTE (BVO)
8025 m²

UITVOERING
Dura Vermeer, Hengelo | HEKO, Ede | Ferross, Oss

Locatie