Gemeentehuis Rheden

Op de grens van Veluwezoom en IJsselvallei, op de plek van het huidige gemeentehuis in De Steeg, krijgt Rheden een nieuw, duurzaam gebouw dat “meeglooit” met het landschap. In het hart van het gemeentehuis biedt een trappenlandschap aan twee kanten een prachtig uitzicht over de omgeving en verbindt zo de landschappen met elkaar. Dit wordt de welkome plek waar inwoners en gemeentemedewerkers elkaar ontmoeten.
Nieuw gezicht voor gemeente Rheden op grens Veluwezoom en IJsselvallei
Het huidige, sterk verouderde gemeentehuis, ligt op de grens tussen Veluwezoom en IJsselvallei, op een vlak gedeelte tussen de sterk oplopende glooiing naar Landgoed Rhederoord en de dieper gelegen IJssel. Daartussen vormen de spoorlijn en de Hoofdstraat doorgaande routes, begeleid door grote bomen. Het is een strategische plek met veel historie waar in de 17e eeuw de herberg en later het befaamde hotel ‘De Engel’ heeft gestaan. De nieuwbouw is een unieke kans om de gemeente Rheden een nieuw gezicht te geven: open, transparant en gastvrij. Een gemeentehuis dat ontmoeten stimuleert en waar samengewerkt kan worden in een prettige, veilige, gezonde werkomgeving. De bijzondere landschappelijke locatie en de rijke geschiedenis van de plek van het huidige gemeentehuis vormen hiervoor een sterke basis.  

 historisch


Nieuwbouw ontworpen op beleving natuur
Het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis beweegt mee met de hoekverdraaiing tussen de twee natuurgebieden en is volledig ontworpen op de beleving van de prachtige landschappen. Het compacte gebouw meet ongeveer 3.000 m2 minder dan het huidige gebouw. Hierdoor kan het ruimer op de kavel geplaatst worden, op meer afstand van de spoorlijn die achter het gebouw langs loopt. Het weghalen van het parkeerterrein aan de oostzijde creëert ruimte om aan deze zijde een tuin te realiseren. Van het huidige gebouw wordt de kelder hergebruikt onder de linker vleugel van het nieuwe gebouw.  Op de hoek hiervan is de raadzaal gepositioneerd, prominent en transparant. Ook het transparante atrium op het scharnierpunt van het gebouw trekt de aandacht. Via de verwelkomende luifel worden hier bezoekers uitgenodigd om het gemeentehuis binnen te stappen.  
 concept


Verbindend trappenlandschap biedt plek voor ontmoeting
In het gastvrije hart van het gebouw klimt een trappenlandschap op met aan de voorzijde uitzicht over de IJsselvallei en op de eerste verdieping een magnifiek uitzicht naar Landgoed Rhederoord. In dit lichte atrium wordt men gastvrij ontvangen, is informatie beschikbaar over de (toekomstige) ontwikkelingen in de gemeente, is er ruimte voor ontmoeting, om samen of individueel te werken, te presenteren of om een kop koffie te drinken. In de verbinding van de landschappen en historie is de identiteit van de gemeente Rheden hier zichtbaar en voelbaar; een uitnodigende omgeving die ontmoetingen stimuleert tussen medewerkers, bewoners en bezoekers.Publieksfuncties zoals balies, spreekkamers en trouw- en raadzaal liggen rondom het atrium, met daarachter de semi-publieke functies als het eet-werkcafé en het vergadergebied. De back-office ligt verder weg van het hart. Hier werken de gemeentemedewerkers in een flexibele omgeving volgens het Activiteit Gericht Werken. 


 atrium van boven


Klaar voor de toekomst
Een nieuw gemeentehuis ontwerpen betekent ook nadenken over de toekomst. Door scheiding van casco en inbouw in een strikt modulair grid wordt een grote mate van flexibiliteit gecreëerd ten behoeve van andere indelingen en functies. Gebouw en interieur worden zoveel mogelijk uitgevoerd van demontabele materialen, zodat in een nog verdere toekomst gebouwonderdelen hergebruikt kunnen worden. Het gebouw wordt energieneutraal, maakt gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem en van zonne-energie, wordt voorzien van groendaken. Het atrium fungeert als een groene long in het gebouw door beplanting die ‘meeklimt’ de trappen op, en zodoende bijdraagt aan de gezondheid en beleving. De omgeving van het gemeentehuis wordt groener en zachter, wat bijdraagt aan de biodiversiteit, verkoeling en infiltratie van hemelwater. De medewerkers van de gemeente verhuizen 1 december naar tijdelijke huisvesting, waarna in januari begonnen wordt met de sloop met het huidige gebouw. Verwacht is dat de nieuwbouw eind 2022 gaat starten.


 atrium van beneden

 hoek

De visuals zijn een impressie en hier kunnen geen rechten aan ontleend worden

Details

START PROJECT
2021

OPDRACHTGEVER
Gemeente Rheden

ADRES
De Steeg

ADVISEURS
Van de Laar, Eindhoven | Arcadis, Amersfoort | DGMR, Arnhem | abcnova, Amsterdam
OPPERVLAKTE (BVO)
6730 m²

BIJZONDERHEDEN
In samenwerking met Zenber Architecten