Gerechtsgebouw Bouwdeel H

SSR is het opleidingsinstituut van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie dat de initiële opleidingen tot rechter en officier van justitie in Nederland verzorgt. Het instituut krijgt een nieuwe eigen plek in Bouwdeel H van het Gerechtsgebouw Utrecht waarin de rechtbank Midden-Nederland en de Centrale Raad van Beroep zijn gevestigd.
 Historische foto

Statig onderwijsgebouw uit 1903 in 1995 verbouwd tot kantoorcomplex
Het statige Bouwdeel H werd in 1903 aan de Catharijnesingel gebouwd als HBS, in opdracht en naar ontwerp van de Dienst Gemeentewerken. De architectuur kent een klassieke opzet waarbij alle gevels symmetrisch zijn vormgegeven en is sterk verwant met die van het pleegzusterhuis van het naastgelegen (voormalige) Academisch Ziekenhuis. Ook zijn duidelijk invloeden van de architectuur van P.J.H. Cuypers aan te wijzen. De prachtige symmetrische U-vormige plattegrond met vestibules, lange zichtlijnen, verfijnde materialen en het symmetrische trappenhuis geven het interieur een grote grandeur. Tot 1995 was Bouwdeel H in gebruik als onderwijsgebouw, daarna werd het verbouwd tot kantoorpand dat behoorde tot het Gerechtsgebouw Utrecht. De doorlopende gangen werden dichtgebouwd om kantoortjes te realiseren, doorzichten verdwenen en verlaagde plafonds werden toegevoegd. 

Rijke historie en symmetrische opzet vormen sterke basis nieuw onderkomen SSR
De transformatie en verduurzaming van Bouwdeel H van het Gerechtsgebouw is een unieke kans om de helderheid van het oorspronkelijke gebouw terug te brengen en om een herkenbare plek met een eigen identiteit te creëren voor SSR: Een vertrouwde, creatieve en uitnodigende leer- en werkomgeving waar cursisten, docenten en medewerkers zich thuis voelen. De rijke historie van dit statige gebouw met haar symmetrische opzet vormt hiervoor een sterke basis. 

 Doornsede


 Plattegrond

Heldere structuur hersteld 
DP6 en i29 maakten voor SSR een ontwerp dat de heldere structuur van het historische gebouw weer duidelijk laat spreken, en daarnaast een nieuwe laag geeft die de identiteit van  SSR weerspiegelt. De heldere structuur uit 1903 wordt weer hersteld: De in de loop der jaren toegevoegde wanden, verlaagde plafonds en andere verrommeling worden weggehaald en vakmanschap van de details worden weer zichtbaar. Op strategische plekken worden doorbraken gemaakt om meer openheid en doorzichten te creëren en daglicht toe te voegen. Ook is er hierdoor zicht op de groene binnentuin, een oase in het hart waar het concept van ontmoeten en van elkaar leren ook buiten wordt doorgezet.  

Balans
Sleutelwoord in het ontwerp van de nieuwe elementen is ‘balans'. Balans tussen oud en nieuw, tussen statigheid en huiselijkheid, tussen ronde en vierkante vormen, tussen zachte en harde materialen, tussen transparantie en geborgenheid. Balans is ook een verwijzing naar de weegschaal van Vrouwe Justitia die de afweging van argumenten, bewijzen en getuigenissen weerspiegelt, en hiermee het fundament is van de rechtspraak.  

Door consistente, zorgvuldige keuzes in materiaal- en kleurgebruik en zorgvuldige detaillering wordt één totaalbeeld gerealiseerd dat hoogwaardige kwaliteit uitstraalt. Zo worden in de gangen op de begane grond de oorspronkelijke terrazzovloeren gerestaureerd en op de verdiepingen wordt dezelfde vestibulesfeer gerealiseerd door een nieuwe troffelvloer met een chique belijning. Nieuwe binnenkozijnen zijn van donker staal en contrasteren met de oude, zodat de structuur van de oorspronkelijke openingen herkenbaar blijft. Zachte materialen in uniform ontworpen plafondeilanden zorgen voor een fijne akoestiek en nieuwe lichtobjecten verbinden de verschillende ruimtes.  


 Content1

Ontmoeting en interactie
In het gebouw worden verschillende ontmoetingsplekken ontworpen waar ruimte is voor interactie en samenwerking: in de weer in oorspronkelijke staat gebrachte vestibule worden de cursisten welkom geheten. Naast een prominente servicebalie zijn hier comfortabele zitjes met zicht op de groene binnentuin en monumentale trap. Op de eerste verdieping ontmoeten cursisten en docenten elkaar in de social hub met een grote diversiteit aan plekken om te ontmoeten, te leren of werken en te ontspannen tijdens de lunch. Op de onderste twee verdiepingen bevinden zich verder cursuszalen en beeld- en geluidsstudio’s. De bovenste twee etages worden ingericht als eigentijdse en open werkomgeving voor SSR, die ook te gebruiken zal zijn door de andere gebruikers van het Gerechtsgebouw.

 Doorsnede render

Details

START PROJECT
2020

OPLEVERING
2024

OPDRACHTGEVER
Rijksvastgoedbedrijf, Den Haag

ADRES
Catharijnesingel 63, Utrecht

ADVISEURS
Pieters bouwtechniek, Amsterdam | Nelissen Ingenieursbureau, Eindhoven | HI-Plus Advies, Rotterdam | Bureau Vlaardingerbroek, Utrecht
OPPERVLAKTE (BVO)
4000 m²

BIJZONDERHEDEN
In combinatie met i29 interior architects

Locatie