Groene Hart Leerpark

Het Groene Hart Leerpark is een vmbo-school waar ‘Leren door doen’ centraal staat. De kern van het onderwijs is het ontdekken en ontwikkelen van de talenten van de leerlingen. In praktijkopdrachten werken leerlingen met hun hoofd, hun hart en hun handen. In de nieuwbouw zijn circa 700 leerlingen en de centrale diensten van SCOPE scholengroep gevestigd. Daarnaast heeft de school drie sportzalen, techniekwerkplaats, een fitnessruimte en een restaurant dat ook voor de buurt toegankelijk is.

In het nieuwe gebouw ontmoeten technologie, dienstverlening, commercie, natuur en ambachten elkaar. Deze leerdomeinen liggen rondom het hart van het gebouw en zijn op korte loopafstand van elkaar. Door deze indeling worden ook de theorie en de praktijk in het onderwijs aan elkaar gekoppeld. Zo kunnen leerlingen en medewerkers goed met elkaar communiceren, overleggen en samenwerken.

Het gebouw is duurzaam gebouwd, het is bijzonder en tijdloos. Niet alleen in de vormgeving, maar ook door de keuze voor zichtbare materialen en verbindingen, het maakproces. Het gebouw zelf prikkelt hierdoor de leerlingen; het is zichtbaar met aandacht gebouwd en het ambacht staat centraal. De nieuwe school is ook een veilige en beschutte plek, waar leerlingen de ruimte vinden om zich te ontwikkelen.

Het nieuwe Leerpark maakt nadrukkelijk een koppeling tussen de onderbouw en de bovenbouw. Wat in de bovenbouw wordt gedaan, moet je in de onderbouw kunnen zien, horen, ruiken en proeven. Zo wordt je in de onderbouw nieuwsgierig gemaakt voor wat je in de bovenbouw gaat doen en leren.

Het onderwijsgebouw is ingebed in zijn omgeving; aan de zijde van de Beatrixlaan volgt het de rechte structuur van de aangrenzende wijk, terwijl de gevel aan de parkzijde ‘meebeweegt’ met de lijnen van het park waarmee tevens ruimte wordt gemaakt voor het plein.

Met de nieuwbouw versterkt het Leerpark zijn band met de samenleving. De school laat aan de Alphense gemeenschap zien wat het Leerpark is en wat het kan. De werkplaatsen en het restaurant zijn zichtbaar van buiten de school. Het gebouw straalt uit dat techniek essentieel is voor de samenleving. Door aan de Alphense samenleving te laten zien welke diensten en producten het Leerpark levert, zullen de leerlingen trots zijn op hun werk en prestaties.
 content1
 content3

 content5

Details

PROGRAMMA
Nieuwbouw school voor vmbo en sportvoorziening

START PROJECT
2016

OPLEVERING
2020

OPDRACHTGEVER
SCOPE Scholengroep, Alphen aan den Rijn

ADRES
Alphen aan den Rijn

ADVISEURS
HEVO, ’s-Hertogenbosch | Pieters Bouwtechniek, Amsterdam | Royal Haskoning DHV, Rotterdam | DPA Cauberg Huygen, Eindhoven

FOTOGRAFIE
Scagliola Brakkee
OPPERVLAKTE (BVO)
9100 m²

UITVOERING
De Vries en Verburg, Stolwijk

Locatie