Uitbreiding Hogeschool Leiden

Het onderkomen van Hogeschool Leiden in het Bio Science Park is in de afgelopen decennia in drie delen ontworpen door BRTArchitecten. Elk deel stamt duidelijk uit een andere periode en gezamenlijk zijn ze een wat labyrinthisch complex gaan vormen. Vanwege het weer toegenomen aantal studenten ontwierp DP6 een vierde kwadrant, dat als een ontbrekend puzzelstukje in het bestaande complex past. De onderwijsfuncties zijn ondergebracht in een generieke, vrij in te delen toren en waaraan wij een verbindend centraal atrium aan toevoegden dat licht, lucht en structuur brengt in het gehele hbo-complex.
 schema

 frontaal

De architectuur van de nieuwe 6-laagse toren is tijdloos en voegt zich subtiel in de architectuur van het gehele complex. Het hoogteaccent aan het park is verbijzonderd met een galerij, waaronder - achter een transparante gevel - het restaurant is ondergebracht. De galerij leidt naar de nieuwe entree aan het park, die uitkomt in het nieuwe centrale atrium.

 entree

Het centrale atrium is drie verdiepingen hoog en biedt ruimte voor ontmoeting, kennisuitwisseling en concentratie. Door gebruik van natuurlijke materialen, overvloedig daglicht en grote bomen is het een aangename ruimte geworden waarin je je buiten waant. Het atrium staat in directe verbinding met de bestaande hoofdentree en andere ontmoetingsruimtes in het complex, zowel op de begane grond als op de eerste en tweede verdieping. De logische opzet maakt het gemakkelijk om je er te oriënteren. De Y-kolommen dragen het atriumdak zonder de bestaande gevel te belasten en geven het atrium een eigen karakter.

 atrium hout

De nieuwe onderwijstoren heeft een heldere hoofdopzet rondom een betonnen kern met liften, trappen en toiletten. Daaromheen is de plattegrond volledig vrij indeelbaar: binnenwanden, plafonds en installaties zijn zo uitgewerkt dat werkruimten en onderwijsruimten op een stramien van 1,8 meter eenvoudig aangepast, opgesplitst en samengevoegd kunnen worden.

Studies kunnen groeien of krimpen, aandachtsvelden veranderen en onderwijs ontwikkelt zich. Door de tijdloze, generieke toren en het multifunctioneel te gebruiken centrale atrium is er een duurzame nieuwe tijdlaag toegevoegd waarmee de hogeschool klaar is voor de toekomst.


Details

PROGRAMMA
Duurzame uitbreiding hogeschool

START PROJECT
2018

OPLEVERING
2022

OPDRACHTGEVER
Hogeschool Leiden, Leiden

ADRES
Zernikedreef 11, Leiden

ADVISEURS
Aronsohn, Rotterdam | Nelissen ingenieursbureau, Eindhoven | ID, Delft

FOTOGRAFIE
Scagliola Brakkee
OPPERVLAKTE (BVO)
9500 m²

UITVOERING
J.P. van Eesteren|TBI en Croonwolter&dros

Locatie