IKC De Lei

Het ogenschijnlijk eenvoudige gebouw van IKC De Lei herbergt een warme binnenwereld waar op vernieuwende wijze onderwijs wordt gegeven. Het duurzame ontwerp geeft de school een grote mate van vrijheid, nu en in de toekomst. 
Volledig open leeromgeving
Tussen het volwassen groen van het Noord-Hollandse Leimuiden is een Integraal KindCentrum (IKC) gerealiseerd waarin al het onderwijs van het dorp is geclusterd. Drie dorpsscholen zijn samengegaan en delen hun nieuwe gebouw met kinderopvang Snoopy. De school werkt in units;  onder- midden- en bovenbouw hebben elk een volledig open leeromgeving waarin meerdere stamgroepen zitten. In de gehele school is het programma het zelfde; zo wordt in de ochtend vanaf kwart voor 9 gerekend. De kinderen kunnen zelf kiezen waar of hoe ze dat volgen. Ook zelfstandig werken op de Chromebook is een optie. Met deze manier van leren worden kinderen opgeleid tot actieve, betrokken burgers. 


 content1

Bamboe tribunetrap in uitnodigende ontmoetingshart
Het compacte gebouw heeft een functionele opbouw: een grote tribunetrap van duurzaam bamboe vormt het natuurlijke hart van het gebouw. Warm en uitnodigend is dit het ontmoetingspunt vanuit waar de kinderen uitwaaieren naar hun eigen unit. De kinderen van de midden- en bovenbouw lopen meteen naar boven en de kleinere kinderen blijven beneden. Onderaan de trap hebben de kinderen van de onderbouw hun open leeromgeving, en achter de trap, wat meer in de luwte hebben de allerkleinsten van het kinderdagverblijf en peuterspeelzaal hun plek. Doordat de eerste verdieping kleiner is dan de begane grond valt er aangenaam daglicht in het atrium.

 schema

Maximale openheid door demontabel en herbruikbaar constructiesysteem
Om de onderwijsmethodiek van IKC De Lei te kunnen faciliteren en een maximale openheid te realiseren heeft het gebouw geen dragende wanden, maar kolommen. Het gebruikte circulaire constructiesysteem CD20 bestaat uit een betonnen plaat op vier kolommen. Dit maakt dat het gebouw ook eenvoudig op een andere manier kan worden ingedeeld. Bij nieuwe onderwijsinzichten, krimp of groei, kunnen er andere configuraties van wanden worden neergezet. Ook zou het gebouw nog uitgebreid kunnen worden door de eerste verdieping te vergroten. Het CD20 systeem is  bovendien volledig demontabel en herbruikbaar.

 zitjes

Aangenaam voor alle zintuigen
Een duurzaam gebouw is een gebouw waar mensen zich prettig voelen. Extra aandacht is er daarom besteed aan de beleving van IKC De Lei. Via de hoge ramen valt daglicht tot diep in de open ruimtes en beleef je ook binnen de prachtig groene omgeving. De bamboe kasten en wanden brengen niet alleen eenheid en rust in het ontwerp, maar zorgen ook voor een aangename akoestiek, een noodzaak in een extreem open leeromgeving zoals IKC De Lei. Vloerverwarming, CO2  gestuurde ventilatie en automatische zonwering brengen verder comfort.


 content5


Details

PROGRAMMA
Nieuwbouw IKC met basisschool, kinderopvang, BSO en peuterspeelzaal

START PROJECT
2017

OPLEVERING
2020

OPDRACHTGEVER
Gemeente Kaag en Braassem, Kaag en Braassem

ADRES
Larikslaan 2, Leimuiden

ADVISEURS
Brink Management / Advies, Rotterdam | Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam | Sijperda-Hardy Adviesbureau, IJlst | LBP|SIGHT, Nieuwegein | Kontek, Rotterdam | Royal Haskoning DHV, Rotterdam

FOTOGRAFIE
Daria Scagliola & Stijn Brakkee
OPPERVLAKTE (BVO)
2400 m²

UITVOERING
Vink Bouw BV, Nieuwkoop

Locatie