Hogeschool Utrecht Interieur

Hogeschool Utrecht wilde in Amersfoort een gebouw waarin het onderwijs zichtbaar is; een uitnodigend en transparant gebouw en voor studenten een aangename ontmoetingsplek waar op allerlei verschillende manieren aan de studie gewerkt kan worden. Het gebouw moest uiteraard flexibel zijn om de dynamische ontwikkelingen op onderwijsgebied moeiteloos op te kunnen vangen.

De begane grond en eerste verdieping zijn volledig transparant, om interactie van de school met haar omgeving goed mogelijk te maken. Aan de Amsterdamseweg is op de begane grond ruimte voor diverse kleine publieke functies zoals een uitzendbureau, balies en business units voor ‘start-ups’. Alle verdiepingen van het gebouw zijn door middel van vides ruimtelijk met elkaar verbonden. Doordat de balustrades van de vides zijn uitgevoerd in glas ontstaan lange zichtlijnen door het gebouw. Op de eerste verdieping bevindt zich een auditorium dat ook door derden gebruikt kan worden. Onder het auditorium vormt een tribune een ruimtelijke verbinding tussen de begane grond en de eerste verdieping. Deze fungeert als ontmoetingsplek en studielandschap voor studenten.

De basisinrichting van het gebouw is rustig. De vloeren zijn overwegend neutraal, de plafonds wit en richtingloos. Een deel van de wanden kan uitgevoerd worden als ‘posterwand’. Dit zijn wanddelen die bij oplevering al voorzien zijn van een collage van afbeeldingen, posters of aanplakbiljetten. Gebruikers kunnen hier zelf nieuwe uitingen op prikken of plakken. De overheersende vormtaal van de bijzondere elementen is orthogonaal. Er zijn drie basistypes: wit, hout en bont. Interieurelementen worden voorzien van een grote belettering van de verschillende opleidingen die eenvoudig te wijzigen is.






 7

 3

 4

 8

Details

PROGRAMMA
Nieuw interieur ontwerp voor hogeschool

START PROJECT
2008

OPLEVERING
2010

OPDRACHTGEVER
Lips Capital Group, Utrecht

ADRES
De Nieuwe Poort 21, Amersfoort

ADVISEURS
IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam | Boersema Installatie Adviseurs, Amersfoort | DGMR Raadgevende Ingenieurs, Arnhem | Basalt bouwadvies, Nieuwegein | Van Hooft, Rijkevoort
FOTOGRAFIE
Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Defijn
OPPERVLAKTE (BVO)
18000 m²

UITVOERING
Vannel Bouwbedrijf, Eindhoven

Team

Robert Alewijnse Chris de Weijer Carolina dos Santos Sumares Diana de Kroo Harrie Hupperts Ines van Binsbergen Job van Stralen Kerstin Tresselt Lily Mitsiou Patricia Cortijo Concha Tim Castelijn

Locatie