Knikhuis

De locatie van het Knikhuis is een verscholen plek achter dichte begroeiing aan een lommerrijke laan. Ook de plek zelf was voorheen dicht begroeid en verhulde het zicht op een prachtige oude beukenlaan achter de kavel.
Het ontwerp voor de villa gaat een intense verbinding aan met de omringende natuur. Door de knik in het volume omarmt de woning de kavel. Alle woonruimten richten zich op de tuin en de beukenlaan daarachter; de relatie met buiten is optimaal door de geheel transparante gevel. Aan de zijde van de weg is meer ‘rugdekking’: hier is het volume voornamelijk gesloten. Een groot raam in de knik biedt hier een blik in het hart van de villa. De onderdoorgang waar zich de entree bevindt geeft een spannend doorkijkje naar de groene tuin.


Het Knikhuis is ontworpen vanuit de beleving: de voortdurende verbinding met buiten, de doorzichten die door de knik spannend worden en de verbinding leggen tussen de verschillende ruimten, de materialen die rauw en warm verbinden en waar de bomen hun gefilterd licht en schaduw op laten spelen. Terwijl de entree en de eetruimte laag en intiemer zijn, zijn de kook- en woonruimten hoog en ruimtelijk. De entresol op de verdieping kraagt uit boven het terras en biedt van boven zicht op de sequentie van woonruimten. De slaapruimten zijn ondergebracht in het souterrain, waardoor het bovengrondse volume beperkt kon blijven.

Het palet aan materialen is beperkt en vormt daarmee een rustige basis: beton, staal, glas en bamboe; materialen in hun natuurlijke verschijningsvorm die van buiten ook naar binnen zijn doorgezet. De bovenbouw van de villa loopt schuin op en wordt omvat door verticale delen en lamellen van bamboe. Het souterrain en de dichte delen van de plint zijn uitgevoerd in beton, waarbij de textuur van de bekistingsplanken in de plint de verbinding legt met de bamboehouten gevelbekleding van de bovenbouw.

Het licht in de vide wordt gefilterd door de verticale lamellen die zorgen voor een wisselend beeld: overdag doen ze in het beeld mee met de bamboe bekleding van de bovenbouw. In de avond wanneer het licht er van binnenuit doorheen schijnt, wordt de hoogte van de vide van buitenaf zichtbaar.
De tuin is opener gemaakt waardoor lucht ontstaat en zicht op de beukenlaan. Door een aantal mooie bomen te laten staan en de keuze voor inheemse schaduwplanten als helleborus en varens behoudt de tuin haar bosachtige karakter.

Details

START PROJECT
2017

OPDRACHTGEVER
Particulier

ADRES
Noord-Holland

ADVISEURS
STEP engineering, Emmen | IV-bouw, Sliedrecht

OPPERVLAKTE (BVO)
397 m²

UITVOERING
De Nijs, Almere