Malieklos

De Slaghekbuurt in Rotterdam-Zuid heeft 54 ruime appartementen en 32 fijne nieuwe eengezinswoningen met een tuin gekregen. De hoogwaardige sociale huurwoningen zijn zorgvuldig ingepast in het bestaande stedenbouwkundige weefsel en sluiten subtiel aan op de woningen in de buurt. De moderne vertaling van de voor Rotterdam typische open portiek geeft de bewoners een veilige, sfeervolle entree.
Malieklos maakt deel uit van de verbeteringsopgave voor Hillesluis en in bredere zin voor de stadswijken in Rotterdam-Zuid. De bestaande woningen waren bouwkundig kwalitatief aan vervanging toe enhadden onder andere funderingsproblemen. De nieuwe woningen zijn energiezuinig en gasloos gebouwd en zonnepanelen op de daken zorgen voor een lagere energierekening. De tuinen en groene daken zorgen voor het opvangen en bergen van hemelwater.

 Aerial view
Het architectonisch ontwerp voor de nieuwbouw borduurt voort op bestaande thema’s die in deze wijk herkenbaar zijn. Zo zorgen de betonplinten voor de overgang tussen stoep en gevel en accentueren daar waar ze omhoog gaan de entrees. De bakstenen bouwblokken worden door subtiele verschillen in de detaillering van de gevel opgedeeld in kleinere korrels van een aantal woningen die verspringen met het maaiveldverloop, en nog verder opgeknipt per woning door verticale terugliggende ‘voegen’. Verbijzonderingen in het metselpatroon en afgeschuinde negges en balkons verrijken de gevels. Ook de horizontale geleding in basement, middendeel en dakrand en de afgeschuinde straathoeken sluiten aan op het bestaande architectuurbeeld van de wijk.

 Hoek

 Ingepast in buurt


In de Klosstraat bevindt zich de hoofdentree van de appartementen. Belangrijk in het ontwerp was om één hoofdentree te maken, waardoor bewoners elkaar ontmoeten en leren kennen. Een nieuwe interpretatie van de in Rotterdam veel voorkomende portiekflat met open trappenhuis markeert de hoofdentree aan de Klosstraat en ook het trappenhuis aan de Maliestraat.

 Trappenhuis buiten
Braziliaans opengewerkt metselwerk sluit de trappen veilig af, maar zorgt dat de elementen vrij spel hebben en er goed geventileerd wordt. Overdag zien de bewoners binnen in het trappenhuis een spannend schouwspel van het gefilterde licht en ‘s avonds, wanneer de lichten in het trappenhuis aangaan, wordt de hele portiek een sfeervolle lantaarn.

 Trappenhuis metselwerk

 Trappenhuis binnen

Details

PROGRAMMA
Woningbouwproject met 54 appartementen en 32 eengezinswoningen voor sociale huur

START PROJECT
2018

OPLEVERING
2021

OPDRACHTGEVER
Woonstad, Rotterdam

ADRES
Maliestraat, Rotterdam

ADVISEURS
IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam | Iv-Bouw, Sliedrecht | Koenders & Partners, Jaarsveld

FOTOGRAFIE
ScagliolaBrakkee | Jannes Linders
OPPERVLAKTE (BVO)
9683 m²

UITVOERING
Bouw- en aannemingsbedrijf Gebr. Verschoor, Pernis

BIJZONDERHEDEN
Winnaar vakjuryprijs Rotterdam Architectuurprijs 2022

PUBLICATIES
Woonstadrotterdam.nl, Voorbereid op de toekomst in Malieklos, 15 maart 2022

Locatie