St. Nicolaaslyceum

Een unieke school op een unieke plek. Het ambitieuze St. Nicolaaslyceum staat middenin de maatschappij, heeft moderne opvattingen en is ruimdenkend ten aanzien van onderwijs. Sport, cultuur en wetenschap zijn de speerpunten waarmee de school zich onderscheidt. Vanuit de visie dat onderwijs stimuleert en uitdaagt tot leren is een geborgen maar uitdagend schoolgebouw ontworpen dat de onderwijsvisie ondersteunt.

Er is ruimte voor diverse cultuuruitingen: de grote hal is te gebruiken als theater met een grote tribunetrap, er zijn tentoonstellingswanden en vitrines. Sport is geïntegreerd in het gebouw. De sporthal onder maaiveldniveau biedt uitgebreide sportvoorzieningen en buiten, op de sporthal bevinden zich basketbalvelden waarvan leerlingen in de pauzes gebruik kunnen maken.

‘Leren is ontdekken’ is het uitgangspunt van het St. Nicolaaslyceum. Vanuit de visie dat onderwijs stimuleert en uitdaagt tot leren is een geborgen maar vooral ook uitdagend schoolgebouw ontworpen dat de onderwijsvisie ondersteunt. Door de compactheid van het gebouw, de ruimtelijkheid en de grote mate aan transparantie wordt sociale interactie en vakoverstijgend leren gestimuleerd en heeft de school een grote samenbindende werking. Het centrale atrium verbindt alle ruimten met elkaar, vormt het hart van het gebouw en zorgt voor licht, lucht, overzichtelijkheid en leesbaarheid.
 contentafbeeling 1
 6

 8

 10

 4

Details

PROGRAMMA
Nieuwbouw school voor gymnasium, atheneum en havo en een sportvoorziening

START PROJECT
2008

OPLEVERING
2012

OPDRACHTGEVER
Stichting V.O. Amsterdam-Zuid, Amsterdam

ADRES
Beethovenplein 2, Amsterdam

ADVISEURS
ABT, Delft/ Velp | Techniplan Adviseurs, Rotterdam | DGMR Raadgevend Ingenieurs, Arnhem | Ecofys Netherlands, Utrecht | Arcadis, Bodegraven | Anouk Vogel, Amsterdam | theateradvies bv, Amsterdam

FOTOGRAFIE
Jeroen Musch
Michel Kievits
OPPERVLAKTE (BVO)
12000 m²

UITVOERING
J.P. van Eesteren, Bunnik

BIJZONDERHEDEN
Winnaar van The International Architecture Award (The Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design)
Winnaar BNA Gebouw van het Jaar 2013, regio West
Genomineerd voor De Groene Speld 2011 (Duurzaamheidsprijs gemeente Amsterdam)
Genomineerd voor Gouden A.A.P. 2013 (Amsterdam Architectuurprijs)
Genomineerd voor Abe Bonnemaprijs 2013

Kunstproject "Spiegelboom" door Anouk Vogel

Team

Richelle de Jong Chris de Weijer Robert Alewijnse Harrie Hupperts Jimmy van der Aa Kerstin Tresselt Ines van Binsbergen Diana de Kroo Björn Bleumink Allard de Goeij Rik den Heijer Tim Castelijn Ron van Logchem Sarina da Costa Gomez

Locatie

Video