The Row

In de nieuwe Amsterdamse wijk Aan het IJ is The Row gerealiseerd, een speels woonblok ontworpen op comfort en woongenot, met aan elk appartement een royale buitenruimte. Het is een opvallend ranke verschijning in het statige stedenbouwkundige grid.
 content1

Stedenbouwkundig plan met zeer hoge dichtheid
"Aan het IJ" is een nieuwbouwproject aan de Noordelijke IJ-oever op het voormalige Shellterrein Overhoeks. Het unieke plan is ontworpen door Geurst & Schulze architecten en heeft een zeer hoge dichtheid en veel groen, geïnspireerd op (Amerikaanse) woonhotels uit de jaren ’30. The Row hoort bij de derde fase van het plan en deelt kavel A met The Grid, ontworpen door KCAP architecten. Op de kavel waren twee L-vormige woongebouwen voorzien rondom een groen binnengebied. Het stedenbouwkundig plan schrijft voor dat na vijf verdiepingen de gevel trapsgewijs terug moet wijken, op een aantal specifieke plekken in het gebied na. The Row is zo’n uitzondering vanwege de positionering naast een parkje. 

 content2

Twee compacte torens als basis
Het door Amvest en Ymere ontwikkelde complex omvat een grote diversiteit van 92 vrije sector huurwoningen. Comfort en woongenot stonden voorop in het ontwerp. Materialisering, indeling, buitenruimte, maar ook de schaal van het complex dragen bij aan de beleving. In plaats van één massief L-vormig volume te maken is er door DP6 voor gekozen om twee kleinere, compacte woontorens te realiseren met elk een eigen ontsluiting. Alleen het volledig transparante entreegebied wordt gedeeld.  

 content3

 content4

Waardevolle buitenruimtes
Uitzicht en zon optimalisatie van de buitenruimtes bepaalden verder de vorm van het woongebouw. De voor een groot deel overhoeks liggende ruime balkons geven het wooncomplex een expressieve plasticiteit. Door het slanke beton en de transparante balustrades is de binnen-buiten beleving vanuit de woningen optimaal, wat tegelijkertijd ook de levendigheid en veiligheid op straatniveau vergroot. Ook zorgt het voor perfecte lichtinval binnenin de woningen. In het binnengebied, tussen de twee gebouwen van kavel A, ligt een parkachtige tuin die door alle bewoners gebruikt kan worden, een waardevolle toevoeging op de individuele buitenruimtes.




Details

PROGRAMMA
Nieuwbouw appartementencomplex met 92 appartementen voor commerciële huur

START PROJECT
2016

OPLEVERING
2020

OPDRACHTGEVER
Amvest, Amsterdam

ADRES
Spadinalaan 161, Amsterdam

ADVISEURS
Buro Sant en Co., Den Haag | Goudstikker - de Vries, Almere | Mabutec bv, Snelrewaard | DGMR, Drachten | VGG Adviseurs B.V., Capelle aan den IJssel
FOTOGRAFIE
Daria Scagliola & Stijn Brakkee
OPPERVLAKTE (BVO)
9215 m²

UITVOERING
Bouwbedrijf De Nijs en Zonen, Warmenhuizen

BIJZONDERHEDEN
Overhoeks Amsterdam wordt ontwikkeld door Ontwikkelcombinatie Overhoeks, een samenwerkingsverband tussen Amvest en Ymere.
De huurappartementen zullen worden beheerd door Fonds Amvest. 



Team

Robert Alewijnse Richelle de Jong Dardo Mantel Chris de Weijer Kerstin Tresselt Robin Botman Fred Gerdes Carlos Garcia Brome Natasha Stojmanovska Keonsoo Koh

Locatie