vavo Alexanderstraat

Verborgen binnenin een bouwblok in Arnhem-West werd in 1914 een charmante bakstenen basisschool gebouwd, ontworpen door architect Evert Jan Rotshuizen. In de jaren ‘70 werd dit gebouw uitgebreid en sindsdien doet het dienst als onderwijslocatie voor Rijn IJssel.
Maximaal effect met minimale ingrepen
Bij aanvang van het project was de zeer gedateerde, rommelige binnenwereld van het onderwijsgebouw nodig aan vernieuwing toe. DP6 ontwierp een circulair plan waarbij met zo min mogelijk ingrepen en materialen, voor een budget van 720,- euro per vierkante meter, een maximaal effect werd gecreëerd. Een ontwerp dat, naast de gewenste installatietechnische en bouwfysische vernieuwing, eenheid en rust creëert en dat uitnodigt om elkaar te ontmoeten, samen te werken en geconcentreerd te studeren.  

 ext

Van rumoer naar rust
De plattegrond werd grotendeels intact gehouden en slechts op een paar plekken doorbroken, zodat er vanaf de entree een zichtlijn naar de centraal in het gebouw gelegen aula ontstaat. De receptiebalie werd hierbij naar de zijkant verplaatst. Verder werden de blokkerende bar-elementen bij de entree weggehaald en zijn er een aantal wanden verplaatst om het gewenste aantal onderwijsruimtes te realiseren. Volgens het concept ‘van rumoer naar rust’ is er bij de entree een dynamisch ontvangstgebied gecreëerd met informele overlegruimtes. Vanaf hier lopen de studenten via een intieme brainstormruimte meteen door naar de lichte aula waar ruimte is voor ontspanning maar ook voor studie. Achter de aula bevindt zich de ‘studiestraat’ waar diverse plekken te vinden zijn om geconcentreerd te studeren.  

 Afbeelding 3894

 plattegrond

 balie

 brainstormruimte

Eenheid door materiaal en kleur
Met materiaal en kleur is er eenheid gebracht in het gebouw.  Hierbij is zoveel mogelijk uitgegaan van de bestaande kwaliteiten. Zo is het bestaande mooie lattenplafond in de aula doorgezet in de rest van het gebouw en zijn de daklichten weer geopend. Het gebouw kreeg een nieuwe grijze marmoleum vloer, met op een paar plekken een kleuraccent. De wanden werden overal, ook op die met gruisbeton, wit geschilderd, en kregen in de ontmoeting- en studieruimtes een groene lambrisering. De deuren en kozijnen zijn in diezelfde groentint geschilderd, zodat ze ondanks hun verschillende vorm toch een eenheid vormen.  

87% meubilair hergebruikt
De rank vormgegeven vaste interieurelementen zijn gemaakt van berken multiplex, een warm biobased materiaal. Er is gewerkt met twee verschillende afwerkingen: matte lak die aansluiting vindt met het houten plafond en groene lazuur die samenvalt met de groene lambrisering. Ook het podium in de aula is uitgevoerd in berken multiplex. Van het losse meubilair is 87% hergebruikt uit de andere locaties van Rijn IJssel, al dan niet opnieuw gestoffeerd. Ook veel planten zijn herplaatst. 

Door uit te gaan van de bestaande kwaliteiten van het gebouw en het bescheiden budget in te zetten op de plekken waar ze het meest effect hebben, is er voor het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) van Rijn IJssel een inspirerend en passend nieuw onderkomen gerealiseerd.

 studiestraat

 entreegebied staan 2

Details

START PROJECT
2021

OPLEVERING
2023

OPDRACHTGEVER
Rijn IJssel, Arnhem

ADRES
Alexanderstraat 35, Arnhem

ADVISEURS
Pieters Bouwtechniek, Amsterdam | Huisman & van Muijen, 's-Hertogenbosch | DGMR, Arnhem | M3E Bouwkosten Management, Capelle a/d IJssel

FOTOGRAFIE
Stijn Poelstra
OPPERVLAKTE (BVO)
2216 m²

UITVOERING
van Wijnen, Deventer

Locatie