Villa Santpoort

Tussen prachtige hoge bomen aan een lommerrijke laan ligt Villa Santpoort, een familiehuis dat een intense verbinding aangaat met de omringende natuur.
Oude beukenlaan vormt prachtig decor
De bewoners hadden een aantal duidelijke wensen voor hun nieuwe woning: ze wilden optimaal kunnen genieten van de groene omgeving, de leefruimtes moesten zoveel mogelijk privé blijven en slapen wilden ze in het souterrain. Bij bezichtiging van de dichtbegroeide kavel ontdekten ze een mooie oude beukenlaan, die een prachtig decor vormt achter de op de zon georiënteerde tuin.

Villa omarmt groene kavel
DP6 ontwierp een langgerekte woning met een knik, die als het ware de groene kavel omarmt. De gevel is aan de beukenlaanzijde volledig transparant, waardoor binnen en buiten in elkaar overvloeien. Aan de zijde van de openbare weg is meer ‘rugdekking’ met een grotendeels gesloten gevel. Terwijl de entree en de eetruimte laag en intiemer zijn, zijn de kook- en woonruimten juist hoog en ruimtelijk. De entresol op de verdieping kraagt uit boven het terras en biedt van boven zicht op deze sequentie van woonruimten. In het souterrain bevindt zich de slaapverdieping; met op de kopse kant de ouderslaapkamer met een eigen groene buitenruimte.



 Concept_schema


 content 1
 content 5

Dynamisch spel van ruimte en licht

Villa Santpoort is ontworpen vanuit de beleving: de vloeiende verbinding met buiten, de doorzichten die door de knik spannend worden en de tactiele materialen waar de bomen hun gefilterd licht op laten spelen.
De bovenbouw loopt schuin op en wordt omvat door verticale delen en lamellen van bamboe. Het licht in de vide wordt gefilterd door deze verticale lamellen die zorgen voor een wisselend beeld: overdag doen ze mee met de bamboe bekleding van de bovenbouw, en in de avond, wanneer het licht er van binnenuit doorheen schijnt, wordt de hoogte van de vide van buitenaf zichtbaar.


 content 7


 content 9


 content 6


Details

START PROJECT
2017

OPLEVERING
2020

OPDRACHTGEVER
Particulier

ADRES
Noord-Holland

ADVISEURS
STEP Engineering, Emmen | Iv-bouw, Papendrecht

FOTOGRAFIE
Daria Scagliola & Stijn Brakkee
OPPERVLAKTE (BVO)
397 m²

UITVOERING
De Nijs, Castricum