Villa Schipper De Leeuw

In het Nederlandse klimaat zal er altijd een scheiding zijn tussen binnen en buiten. Met zijn architectuur slaagt DP6 erin die scheiding zo weinig nadrukkelijk te laten zijn, dat je haar nauwelijks ervaart. Binnen in de woonkamer van de villa in Driebergen laat de bosrijke omgeving zich even indringend beleven als op het terras buiten. De middelen die hiervoor zijn ingezet zien we vaker terug in het werk van het bureau. Grote ramen over de volle hoogte – bij de vides reiken ze zelfs tot aan het dak – worden alleen onderbroken door de constructie.
Omdat de kozijnen met grote precisie in hetzelfde vlak als de constructieve staanders en liggers zijn geplaatst, zijn ze nauwelijks als zodanig te onderscheiden. Door het visueel samenvallen van de kozijnen en de constructie is het alsof het glas rechtstreeks in de constructie is gemonteerd. Daarmee is het contact met buiten van vrijwel iedere visuele hindernis ontdaan.

Omgekeerd voegt ook de villa zelf zich met een grote vanzelfsprekendheid in haar omgeving. Dat komt onder meer door de keuze voor hout als het belangrijkste bouwmateriaal. Daarnaast speelt de op het eerste gezicht eenvoudige vorm een rol: met een schuin dak van golfplaat boven een rechthoekige doos heeft het alle kenmerken van het archetypische huis. De wil om van alle verstorende elementen verschoond te blijven blijkt uit het weglaten van de dakgoten, waardoor het beeld van het dak van golfplaten sterk aan kracht wint. Het hemelwater valt rechtstreeks van het dak naar beneden, waar het terechtkomt in een met stalen roosters bedekte goot. In het interieur is met deze op het eerste gezicht ongecompliceerde basiselementen een verrassend gevarieerde ruimte tot stand gebracht. Door op de verdieping de meer besloten functies, zoals de slaapkamers en de badkamers, in dichte volumes onder te brengen, is een aaneengesloten woonruimte ontstaan waarin hoog en laag, besloten en open elkaar afwisselen.

Olof Koekebakker (uit monografie DP6. Tien jaar architectuur)
 6


 2

 detail dak
Detail gevel / dak
1. Stalen golfplaten | 2. Tengels op dakplaat | 3. Folie | 4. Geïsoleerde dakplaat |
5. Houten latten voor bevestiging golfplaat | 6. Gelamineerde houten spanten

 detail
Detail
1. Gelamineerde vurenhouten spanten 134 x 300 mm | 2. Vurenhouten hefshuifpui |
3. Glas, binnenzijde gelaagd | 4. Onderdorpel 4


 9
Plattegrond 1e verdieping
 8
Plattegrond begane grond
 7


 dwarsdoorsnede
 doorsnede
 10


Details

PROGRAMMA
Villa in de bossen van Driebergen

START PROJECT
2005

OPLEVERING
2007

OPDRACHTGEVER
Familie Schipper De Leeuw

ADRES
Driebergen, Driebergen

ADVISEURS
Peters & Van Leeuwen, Driebergen | Epos EP-advies, Delft

FOTOGRAFIE
Christian Richters
OPPERVLAKTE (BVO)
500 m²

BIJZONDERHEDEN
Nominatie BNA gebouw van het jaar 2008
Nominatie House of the Year 2008, World Architecture News