Woon-zorgcomplex Sieradenweg Almere

Aan de Sieradenweg in Almere zullen over een jaar 72 bewoners met een verstandelijke beperking in hun eigen beschermd buurtje wonen. Met deze nieuwe locatie komt zorgorganisatie Triade tegemoet aan de vraag naar woon- en werkplekken voor mensen die intensieve begeleiding nodig hebben. Rustig, overzichtelijk, maar wel dicht betrokken bij de maatschappij krijgen de bewoners van Triade een fijne woon- en werkplek in een kleinschalige woongroep of zelfstandig appartement. Overdag gaan de bewoners op het terrein naar hun werk in de creatieve of fysieke dagbesteding.
 content2

Co-creatie

Bijzonder is dat het buurtje in co-creatie met toekomstige bewoners, hun familie, medewerkers en de gemeente tot stand is gekomen. Er is maatwerk ontstaan door in het ontwerpproces telkens door een andere bril te kijken. Door de bril van de medewerkers die voldoende overzicht en contact met elkaar belangrijk vinden. Door de bril van de toekomstige bewoners die baat hebben bij een veilige, geborgen plek maar ook bij een gevoel van overzicht en zelfstandigheid. Door de bril van de gemeente voor wie het belangrijk is dat de nieuwe bebouwing ruimtelijk goed aansluit op de groenzones en de reeds bestaande bebouwing. En door de bril van Triade die de nieuwe locatie langjarig zal gaan exploiteren.

Groen landschap doorgetrokken
Samen met de gemeente is de locatie aan de Sieradenweg in Almere, grenzend aan het voedselbos, uitgekozen. Hier is voldoende rust en structuur om te wonen en er is ruimte voor creatieve en fysieke activiteiten, zoals werken met hout, schilderen, tuinieren, etc. De omliggende landschappelijke parkzone wordt op het terrein van Triade doorgezet. Greppels, houtwallen en takkenrillen bieden daarbij duidelijke erfmarkering en zijn tegelijkertijd onderdeel van het landschap waardoor het landschap niet afgekaderd en buitengesloten is. Ook vergroot het doorzetten van het landschap de ecologische en biodiversiteitswaarde van het terrein.


 content3
Balans tussen geborgenheid en overzicht
Op het terrein staan zeven gebouwen; vijf kleinere paviljoens die elk twee kleinschalige woongroepen van vier bewoners huisvesten, een gebouw met kap voor de fysieke dagbesteding en het drielaags hoofdgebouw waarin de creatieve dagbesteding, kantoren en appartementen voor mensen met een beperkte zorgvraag zijn ondergebracht. Door de lichte verdraaiing van de gebouwen ten opzichte van elkaar ontstaan afwisselende ruimtes die speels met elkaar en het landschap in verbinding staan. Lange zichtlijnen bieden overzicht op het terrein. Met kromme haagstructuren worden veilige plekken gemaakt rondom de woongroepen, die telkens georiënteerd zijn op een andere zijde waardoor ze echt hun eigen plek hebben.

De architectuur van de gebouwen is sfeervol, sober en terughoudend. De gebouwen zijn familie van elkaar en kennen een eenheid in materialisatie, waardoor een rustig en eenduidig beeld ontstaat.
De verbinding met de omliggende wijk wordt gezocht in samenwerkingen met ondernemers uit de buurt. De bewoners worden op deze manier vanuit hun eigen groene, beschermde omgeving toch betrokken in de maatschappij.

 Plattegrond


Details

START PROJECT
2020

OPLEVERING
2021

OPDRACHTGEVER
Zenzo Maatschappelijk Vastgoed, Amersfoort

ADRES
Sieradenweg, Almere

ADVISEURS
N3O, Nootdorp | DonkerDesign, Waalre | JVZ Ingenieurs, Nijmegen | Quinta Ingenieursbureau, Bergen | LBP Sight, Nieuwegein

OPPERVLAKTE (BVO)
9000 m²

UITVOERING
Lithos bouw & ontwikkeling, Amersfoort

Locatie

Video