Geselecteerd Focus Filmtheater

Het team van DP6 architectuurstudio met Stevens van Dijck en ABT is geselecteerd om het ontwerp van Focus Filmtheater op het Kerkplein in Arnhem te gaan maken. De ontwerpvisie van het team, die als titel 'Focus op Eusebius!' meekreeg, beantwoordde volgens de selectiecommissie de opgave het best. Het nieuwe Focus Filmtheater is gesitueerd naast de prominente Eusebiuskerk, een laat-gotisch kerkgebouw die hèt beeld van de wederopbouw van Arnhem is. Voor de oorlog was het gebied rond de Eusebiuskerk bebouwd en was er op de plek van het nieuwe Focus een klein straatje: de Torensteeg. DP6 brengt deze historische Torensteeg als structurerend element terug in het nieuwe gebouw.

De ‘Nieuwe Torensteeg’ knipt de massa van het gebouw in tweeën waardoor het zicht op de Eusebius in stand blijft en er vanaf het Kerkplein goed zicht is op de toren. Ook in het gebouw zelf speelt het zicht op de toren een belangrijke rol; vanaf de grote publiekstrap die naar de zalen leidt is de toren door het glasdak voortdurend zichtbaar.

 content afbeelding

In de gevel wordt gebruik gemaakt van klassieke elementen die voorkomen in de Arnhemse binnenstad als hoge winkelpuien en metselwerkpatronen. Aan de belangrijke publieke ruimten heeft het een gebouw een hoge transparante plint die zicht geeft op het café- en publieksgedeelte van het gebouw. De metselwerkgevels hebben een rijke detaillering en stralen ambacht en een warme, klassieke kwaliteit uit.

Het nieuwe Focus Filmtheater moet plek gaan bieden aan film, horeca, tentoonstellingen en lezingen. Bij binnenkomst in het gebouw zijn de belangrijke publieksfuncties meteen zichtbaar. In de ruime entreehal is de kaartverkoop en er is een goed doorzicht naar het grand café. De entreeruimte is met vides gekoppeld aan de foyer op de eerste verdieping, die ook zichtbaar is vanaf het plein. De brede houten trap, die zich richt op de Eusebiuskerk,  ontsluit alle zalen en ook het dakterras, waar buiten film gekeken kan worden.

DP6 architectuurstudio, ABT en Stevens en Van Dijck zullen de komende maanden de ontwerpvisie ‘Focus op de Eusebius’ uitwerken tot definitief ontwerp. Het is de planning dat het nieuwe theater in 2017 wordt gebouwd.