Wol van heideschapen en Gelderse klei in gemeentehuis Rheden

03.07.2023

De bouw van het nieuwe Gemeentehuis in Rheden is in maart 2023 gestart. De maanden daarvoor is het oude gemeentehuis zorgvuldig ontmanteld waarbij 98% van het materiaal kan worden herleid, deels wordt het hergebruikt in het nieuwe gemeentehuis, deels in andere gebouwen in Nederland.

De nieuwbouw is zo ontworpen dat het casco gescheiden blijft van de inbouw. Door een modulair grid wordt het een zeer flexibel gebouw waarin makkelijk geanticipeerd kan worden op toekomstige wijzigingen in de plattegronden, en zelfs in functies. Gebouw en interieur worden zoveel mogelijk uitgevoerd in demontabele materialen, zodat in een nog verdere toekomst gebouwonderdelen ook weer hergebruikt kunnen worden.

Vanuit de gedachte dat energie en grondstoffen schaars zijn en we hiermee zorgvuldig om moeten springen worden er allerlei circulaire en biobased materialen toegepast in het gebouw, bij voorkeur van lokale oorsprong, én met veel aandacht voor natuurinclusiviteit. Zo worden de bakstenen in de gevel gemaakt van Gelderse klei, gestapeld met een droog stapelsysteem waardoor de metselwerk gevel bij sloop in de toekomst kan worden gedemonteerd en hergebruikt. In de gevel worden naast het speciaal ontworpen ‘Rhedens verband’, bijenstenen en verborgen nestkastjes voor zwaluwen en vleermuizen verwerkt.

Binnen fungeert het atrium als een groene long in het gebouw door beplanting die ‘meeklimt’ de trappen op, en zodoende bijdraagt aan de gezondheid en beleving van medewerkers en bezoekers. Het lattenplafond uit het voormalige gemeentehuis is hergebruikt. De latten zijn met veel zorg opgeschoond en ingekort door een sociale werkplaats en opgeslagen tot gebruik op circulair bedrijventerrein waar gewerkt wordt aan de re-upcycling van regionale reststromen. Het oude meubilair wordt opnieuw gestoffeerd en hergebruikt in het nieuwe gemeentehuis. Lambrisering en maatwerkmeubilair worden gemaakt van lokaal geoogst beukenhout van het landgoed Middachten en WoOL Amsterdam maakt een akoestisch wandkleed van hernieuwbare wol van Veluwse Heideschapen van de Rhedense Schaapskudde van de Posbank. Dit werk wordt geïnspireerd op het heidelandschap en de schilderijen van Theo Goedvriend, de schilder die in 1879 werd geboren in Hotel De Engel, op de plek van het huidige gemeentehuis. 

Het terrein rondom het nieuwe gemeentehuis wordt groener en zachter dan voorheen, wat bijdraagt aan verkoeling en infiltratie van hemelwater. Het beplantingsplan van Studio REDD zoekt aansluiting bij de verschillende landschappen van Veluwezoom en IJsselvallei: een boszoom met inlandse bomen en heesters, een glooiend landschap met grassen, struikheide en gaspeldoorn, en een weide met het ‘Rhedens’ bloemenmengsel. Hiermee worden ecologische verbindingen gelegd en biodiversiteit vergroot. De fietsenstalling zal worden gemaakt van gestapelde boomstamschijven, waarmee het als een groot insectenhotel zal gaan fungeren. Zowel gemeentehuis als fietsenstalling worden voorzien van groene daken.

Bekijk project

rheden-materialen-Still 2.jpg rheden-materialen-1.png rheden-materialen-2.png rheden-materialen-Still 1.jpg