Actief College

“Actief! Leren met lef” is het motto van VMBO het Actief College in Oud-Beijerland. DP6 ontwierp een passend nieuw gebouw dat zelfverzekerd aan de rand van uitbreidingswijk Poortwijk III staat. Aan de ene kant kijkt het uit over de polder van de Hoeksche Waard en aan de andere kant zoekt het de verbinding met de wijk. De compacte vorm en slimme keuzes in materialen en detaillering zorgden dat er ondanks een krap budget een school staat om trots op te zijn.
Leren met je hoofd en je handen sinds 1906
Het Actief College verzorgt als sinds 1906 opleidingen op het gebied van Techniek, Zorg & Welzijn en Economie & Ondernemen. Het ruim 100 jaar oude pand was te klein geworden, had een hoge exploitatielast en was niet meer geschikt voor het hedendaagse onderwijs. Een nieuwe locatie werd gevonden aan de rand van de nieuwe wijk Poortwijk III, met de blik op de polder van de Hoeksche Waard. Een uitdagend en inspirerend nieuw schoolgebouw, waar het welbevinden van de circa 450 leerlingen centraal staat, moest het worden.

 Hoek

 Atrium

Stoer en overzichtelijk
DP6 ontwierp een stoer en overzichtelijk gebouw met een zonnig atrium als hart. Onder het antraciet bakstenen volume leidt een strakke uitsnede in het beton van de plint de leerlingen op een vanzelfsprekende manier naar de hoofdentree die uitkomt in het atrium. De plint is zo transparant mogelijk gelaten om de verbinding met de wijk te zoeken. In extra hoge ruimtes worden hier aansprekende praktijkvakken als Mobiliteit & Transport gegeven. Ook binnen in de school is het onderwijs zichtbaar rondom het atrium dat de verschillende afdelingen in de school verbindt en overzicht biedt.

 Rietveld


Uitgekiende balans in materialen
In materiaal- en kleurkeuze werd de balans tussen stoer/uitdagend en warm/uitnodigend gezocht. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in het atrium waar de van OSB gemaakte tribunetrap en wanden de aandacht trekken. Een stoer, maar ook warm materiaal, wat samen met het zachte zonlicht de ruimte een heel aangename sfeer geeft. Deze balans in materialen hielp ook om de bouwkosten te drukken; alleen op gerichte plekken is gekozen voor luxe en verfijning.

 Auto

Details

PROGRAMMA
Nieuwbouw school voor VMBO en sportvoorziening

OPLEVERING
2020

OPDRACHTGEVER
HEVO | Stichting De Hoeksche Waard

ADRES
Polderlaan 5, Oud-Beijerland, Oud-Beijerland

ADVISEURS
IMd raadgevende ingenieurs, Rotterdam | De Blaay - Van den Boogaard, Capelle aan den IJssel | EGM adviseurs, Dordrecht

OPPERVLAKTE (BVO)
5317 m²

UITVOERING
De Vries en Verburg, Stolwijk

Locatie