Villa Schipper De Leeuw

De prachtige beuken, douglasdennen en de beschaduwde tuin hebben de plaats bepaald van de villa op de ruime, groene kavel. Juist aan de noordzijde van de kavel valt de meeste zon in de tuin. Om zoveel mogelijk zon én privacy in de tuin te behouden is de woning aan de zuidkant parallel aan de weg gelegd. Een lang volume met een schuine kap schermt zo de bezonde plek af van de weg.

De eenvoudige hoofdvorm van de woning wordt gevormd door een lang golfplaten dak; onder het dak is een grote ruimtelijkheid gecreëerd. Aan de westzijde, waar de woning grenst aan de tweede weg, is de gevel gesloten, bekleed met zilver-vergrijzende houten delen. In de richting van de tuin ontwikkelt de woning zich in transparantie en ruimte; door middel van vides en glasgevels wordt de massa opengewerkt tot een licht en ruimtelijk volume. Door de eenvoud en rust in vorm en materialisering is de woning één met haar achtergrond.


 2

 4


 7

 6

 8

 9

Details

PROGRAMMA
Villa in de bossen van Driebergen

START PROJECT
2005

OPLEVERING
2007

OPDRACHTGEVER
Familie Schipper De Leeuw

ADRES
Driebergen, Driebergen

ADVISEURS
Peters & Van Leeuwen, Driebergen | Epos EP-advies, Delft

FOTOGRAFIE
Christian Richters
OPPERVLAKTE (BVO)
500 m²

BIJZONDERHEDEN
Nominatie BNA gebouw van het jaar 2008
Nominatie House of the Year 2008, World Architecture News